Voorschool

Wat is een voorschool?

Een voorschool is een vorm van peuteropvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar waar met een educatief programma wordt gewerkt. Dit betekent dat peuters in hun spel zó gestimuleerd worden, dat ze zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Zelf initiatieven nemen en zelfredzaamheid vergroten zijn belangrijk binnen de verschillende programma’s.

Wat doen we op een voorschool?

De verschillende educatieve programma’s bieden kinderen veel houvast; kinderen weten wat ze kunnen verwachten. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in de verschillende speelhoeken. Ze knutselen, maken muziek, lezen samen prentenboeken en nog veel meer. Op een groep zitten maximaal 16 kinderen met twee pedagogisch medewerkers, zodat er voldoende aandacht en begeleiding voor ieder kind is op zijn/haar niveau.

Samenwerking met basisscholen

De voorschool werkt nauw samen met een basisschool en is meestal ook gevestigd in hetzelfde gebouw. Beiden werken met hetzelfde programma, zo creëren we een doorgaande lijn met de basisschool. Na de voorschool kan je kind doorstromen naar de basisschool. Rond de 3e verjaardag van het kind, ontvangen ouders een informatiebrief en voorkeursformulier, waarmee ouders zich kunnen inschrijven. Meer info: https://schoolwijzer.amsterdam.nl/nl/po/hoe-werkt-het.

Samenwerking met ouders/verzorgers

Ouders/verzorgers spelen een belangrijke rol op de voorschool. Er wordt regelmatig met je gesproken over de ontwikkeling van je kind. Je wordt goed op de hoogte gehouden van het thema op de voorschool en je doet mee met de groep van jouw kind.

Akros voorschool De Tulp

Akros voorschool

een kind op de voorschool die een boekje leest

Pedagogisch beleidsplan

Bij Akros werken we volgens ons pedagogisch beleidsplan. In dit beleidsplan lees je hoe wij werken en waarom we bepaalde keuzes maken. Je kan de verkorte versie van ons pedagogisch beleidsplan downloaden: pedagogisch beleid 0 – 4 jaar.

Tarieven

Alle Amsterdamse peuters hebben recht op 16 uur per week kinderopvang op een voorschool of een kinderdagverblijf met voorschoolse educatie. Je betaalt voor de voorschool een vaste uurprijs.

Toeslag belastingdienst

Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen toeslag aanvragen via de belastingdienst, de eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. Als je weinig verdient betaal je ook weinig, als je meer verdient betaal je meer.

Toeslag Gemeente Amsterdam

Ouders die geen recht op kinderopvangtoeslag hebben kunnen een tegemoetkoming – op basis van maximaal 16 uur – krijgen van de Gemeente Amsterdam. Deze is qua hoogte vergelijkbaar met de kinderopvangtoeslag. Sinds 2019 geldt deze tegemoetkoming voor kinderen vanaf 2 jaar.

Wij kunnen je helpen bij het aanvragen van beide toeslagen.

Afname beleid

Voor voorscholen die niet verbonden zijn met het kinderdagverblijf is het afname beleid minstens 10 uur per week. De gemeente adviseert 16 uur per week. Voor Voorschool Zeytouna B & C is het afname beleid 16 uur per week.

Openingstijden

Alle Amsterdamse peuters hebben recht op 16 uur per week voorschoolse educatie. De openingstijden zijn hierop ingericht. Je vindt ze op de locatiepagina’s van de voorscholen.

Vragen of hulp nodig?

Neem contact met ons op via klantadvies@akros-amsterdam.nl of telefonisch via 020 – 26 10 509 op maandag, dinsdag, donderdag van 9.30 tot 13.00 uur.

Hele dagopvang met VVE-programma

Ben je op zoek naar hele dagopvang met een voorschoolprogramma voor uw kind, dan kan je terecht bij onze kinderdagverblijven Pionier en Tuimelaar. Op deze locaties wordt gewerkt met VVE-programma Kaleidoscoop voor peuters van 2-4 jaar.