Voorschool

  1. Home
  2. Voorschool

Wat is een voorschool?

Een voorschool is een vorm van peuteropvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar waar met een educatief programma wordt gewerkt. Dit betekent dat peuters in hun spel zó gestimuleerd worden, dat ze zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Zelf initiatieven nemen en zelfredzaamheid vergroten zijn belangrijk binnen de verschillende programma’s.

Wat doen we op een voorschool?

De verschillende educatieve programma’s bieden kinderen veel houvast; kinderen weten wat ze kunnen verwachten. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in de verschillende speelhoeken. Ze knutselen, maken muziek, lezen samen prentenboeken en nog veel meer. Op een groep zitten maximaal 16 kinderen met twee pedagogisch medewerkers, zodat er voldoende aandacht en begeleiding voor ieder kind is op zijn/haar niveau.

Samenwerking met basisscholen

De voorschool werkt nauw samen met een basisschool en is meestal ook gevestigd in hetzelfde gebouw. Beiden werken met hetzelfde programma, zo creëren we een doorgaande lijn met de basisschool. Na de voorschool kan uw kind doorstromen naar de basisschool. Rond de 3e verjaardag van het kind, ontvangen ouders een informatiebrief en voorkeursformulier, waarmee ouders zich kunnen inschrijven. Meer info: https://schoolwijzer.amsterdam.nl/nl/po/hoe-werkt-het.

Samenwerking met ouders/verzorgers

Ouders/verzorgers spelen een belangrijke rol op de voorschool. Er wordt regelmatig met u gesproken hoe het met uw kind gaat. U wordt goed op de hoogte gehouden van het programma op de voorschool en u doet mee met de groep van uw kind. Ook wordt u uitgenodigd om mee te doen met het thuisprogramma VVE Thuis: een programma om activiteiten, gekoppeld aan het thema op de groep, met uw kind thuis te doen. Voor meer info VVE thuis.

Pedagogisch beleidsplan

Bij AKROS werken we volgens ons pedagogisch beleidsplan. In dit beleidsplan leest u hoe wij werken en waarom we bepaalde keuzes maken. U kunt de verkorte versie van ons pedagogisch beleidsplan downloaden: pedagogisch beleid 0-4 jaar.

Kosten

Alle Amsterdamse peuters hebben recht op 16 uur per week kinderopvang op een voorschool of een kinderdagverblijf met voorschoolse educatie. U betaalt voor de voorschool een vaste uurprijs.

Toeslag belastingdienst

Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen toeslag aanvragen via de belastingdienst, de eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. Als u weinig verdient betaalt u ook weinig, als u meer verdient betaalt u meer.

Toeslag Gemeente Amsterdam

Ouders die geen recht op kinderopvangtoeslag hebben kunnen een tegemoetkoming – op basis van maximaal 16 uur – krijgen van de Gemeente Amsterdam. Deze is qua hoogte vergelijkbaar met de kinderopvangtoeslag. Sinds 2019 geldt deze tegemoetkoming voor kinderen vanaf 2 jaar.

Wij kunnen u helpen bij het aanvragen van beide toeslagen.

Scholierenvergoeding

Voor ouders met de laagste inkomens heeft de Gemeente Amsterdam een scholierenvergoeding. Informatie over de scholierenvergoeding vindt u hier: Scholierenvergoeding

Openingstijden

Alle Amsterdamse peuters hebben recht op 16 uur per week voorschoolse educatie. De openingstijden zijn hierop ingericht. U vindt ze op de locatiepagina’s van de voorscholen.

Aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden voor de voorschool? Dat kan heel gemakkelijk en online. Klik hier en het wijst zich vanzelf. Let op: in het opmerkingenveld kunt u uw voorkeursdagen aangeven. Vragen of hulp nodig? Wij helpen u graag! Wij helpen u ook op weg met het tijdig regelen van de financiering.

Vragen of hulp nodig?

Neem contact met ons op via voorschool@akros-amsterdam.nl of telefonisch via 020 – 26 10 509 op maandag, dinsdag, donderdag van 9.30 tot 12.30 uur.

Hele dagopvang met VVE-programma

Bent u op zoek naar hele dagopvang met een voorschoolprogramma voor uw kind, dan kunt u terecht bij onze kinderdagverblijven Pionier en Tuimelaar. Op deze locaties wordt gewerkt met VVE-programma Kaleidoscoop voor peuters van 2-4 jaar.

Menu