Nieuws

Theaterbezoek voorscholen AKROS

Afgelopen weken kregen de voorscholen van AKROS de mogelijkheid om het Black Cat Theatre te bezoeken, een theater speciaal gericht op de allerkleinsten. De voorstellingen zijn namelijk al geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar met als doel om kinderen een onvergetelijke ervaring te bieden.

Wilfred van Dongen, eigenaar van het Black Cat Theatre: “We hebben een ongelooflijk zware tijd achter de rug door corona, waardoor we de huur niet meer konden betalen. Daarom zijn we begonnen met benefietvoorstellingen in ruil voor minder huurkosten. Voorscholen bereiken was voor ons niet heel makkelijk, maar gelukkig heeft Mocca Amsterdam ons daarbij geholpen.”

De voorstellingen werden mede mogelijk gemaakt door Mocca. Zij verbinden kinderen en cultuur door scholen en culturele instellingen te adviseren op het gebied van cultuuronderwijs. Daarnaast vervoert de Cultuurbus van Mocca ruim 55.000 leerlingen en 10.000 ouders en begeleiders naar podia en musea. Astou Toure, op dat moment werkzaam als adviseur onderwijs en cultuur bij Mocca Amsterdam, heeft AKROS met Black Cat Theatre in contact gebracht: “Cultuuronderwijs is essentieel. Kinderen worden zo creatiever en het laat ze ontdekken wat ze echt leuk vinden. Bovendien bevordert het de kansengelijkheid, omdat kinderen die anders niet in aanraking komen met cultuuronderwijs, nu wel de mogelijkheid krijgen om naar podia en musea te gaan. Ik heb daarom Amsterdamse voorscholen benaderd en die waren wel geïnteresseerd in cultuuronderwijs. De voorscholen van AKROS houden regelmatig interactieve kunstprogramma’s, maar er bleek ook interesse te zijn om naar het theater te gaan. Zo ben ik op het Black Cat Theatre gekomen, een theater speciaal voor peuters.”

Volgens Wilfred stimuleert het theater de creativiteit en sociale ontwikkeling. “We zien dat onze voorstellingen echt iets los maken bij kinderen”, zegt hij. “Ze leren dat de mooiste creaties beginnen bij hunzelf, bij hun eigen verbeelding. Met simpele alledaagse dingen kun je de meest fantastische dingen bedenken. Alleen, met leeftijdsgenootjes of met je ouders. Bij het Black Cat Theatre willen we daarom kinderen stimuleren door te spelen met van alles en veel ruimte overlaten aan de verbeeldingskracht.”

Pedagogisch medewerker Hanneke van Voorschool de Zeeheld noemt het bezoek aan het theater een groot succes. Hanneke: “Het was super fijn bij het Black Cat Theatre. De grote, rode bus die ons ophaalde was al een feest, want we zongen allerlei liedjes met aardige buschauffeurs. In de wachtruimte van het theater konden kinderen heerlijk vrij bewegen met allerlei ontdekkend spelmateriaal. De voorstelling was vrolijk, grappig, mooi, zintuiglijk en bijzonder. De kinderen konden namelijk vrij bewegen op hun eigen manier. De ene keer dansten ze, de andere keer lagen ze bij rustige muziek en daarna deden ze dolenthousiast mee toen ze op het toneel alles zelf mochten ervaren. Dankjewel voor deze voorstelling. De kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers hebben enorm genoten. Dit theater is zeker voor herhaling vatbaar.”

Het Black Cat Theatre is elk weekend geopend voor regulier bezoek van kinderen met ouders/begeleiders. Bekijk de website voor meer informatie: https://blackcattheatre.nl/.