Nieuws

Jola Taal & Participatie

Bij Akros Taal & Participatie werken mensen met bijzondere verhalen. Maak kennis met Jola.

Violiste

Jola heeft een bijzonder levensverhaal. Na een conservatorium studie klassiek viool, werkte ze als violiste in diverse orkesten, waaronder een aanzienlijke tijd in Thailand. Na 20 jaar vond ze het genoeg. Ze koos voor de lerarenopleiding en werkte 4 jaar als leraar Duits op scholen voor VMBO/Havo/VWO. Hoewel ze het vak Duits geweldig vond, voelde ze zich niet thuis in de dynamiek van het voortgezet onderwijs. Jola: “De leerlingen hadden weinig tot geen interesse in de Duitse taal en dat maakte lesgeven erg zwaar en weinig vervullend.” Jola besloot te stoppen. Geen gemakkelijke stap. “Na twee loopbanen, wist ik wat ik niet meer wilde. De grote vraag was toen: wat wil ik wel? Wat zijn mijn talenten, wat kan ik met mijn ervaringen? En hoe breng ik dat in de praktijk?”vrouwen vooruit

Vrouwen Vooruit

Ze koos voor een training bij Vrouwen Vooruit, een organisatie voor vrouwen uit Amsterdam West die zich willen ontwikkelen en een stap vooruit willen zetten. Daar ontmoette ze vrouwen uit verschillende leeftijdsgroepen en culturen die allemaal bezig waren met de vraag ‘Waar zit jouw passie, waar word je blij van?’. Jola: “Veel vrouwen uit de groepen spraken geen of beperkt Nederlands. Al gauw hielp ik de deelnemers met taalkwesties. Dat vond ik superleuk.” De trainster merkte dit natuurlijk op en zei tegen mij: “Ik weet iets dat perfect bij jou past! Neem eens contact op met Jacqueline Weijer van Akros Taal & Participatie.” “Ik meldde me aan als vrijwilliger/ondersteuner bij de cursussen alfabetisering. Ik vond het heerlijk, leerde veel van de docenten en gaandeweg pakte ik ook het voorbereiden en lesgeven op. En zo rolde ik van het één in het ander bij Taal & Participatie.

Verschillende petten

Bij Taal & Participatie heb ik verschillende petten op. Welke dat zijn?

Onderzoek nazorg TIP na pandemie in West

Van juni t/m december werk ik aan het project ‘Nazorg TIP na de pandemie in West’ een opdracht van de gemeente. Ik onderzoek welke gevolgen de periodes van lockdown hebben gehad voor mensen die op zoek waren naar taalcursussen, maar niet terecht konden op de fysieke locaties. Concreet betekent dat 100 mensen bellen in twee rondes, vragen wat ze nodig hebben en een advies geven om een volgende stap te zetten. Dit doe ik vanuit het Akros kantoor.

Cursus Alfabetisering op Maat

Samen met een collega-docent geef ik de cursus Alfabetisering ‘op maat’, bedoeld voor kleine groepen mensen die door psychische of fysieke beperkingen extra begeleiding nodig hebben bij het leren van taal- en andere vaardigheden. Geweldig om te doen! alfabetiseringHet betekent observeren, mensen leren kennen, begrijpen wat hun drempels zijn en wat ze nodig hebben om verder te komen. De lessen zijn heel praktisch: leren door doen, alles in kleine stapjes. Denk aan: een ritje met de bus, naar de dokter of hulp zoeken bij administratie. Na de verplichte 600 uur dragen we de cursisten over aan buurtwerk of een andere welzijnsinstelling die hen helpt met verdere stappen naar zelfstandigheid. Het is belangrijk dat ze iets doen waar ze blij van worden en waarmee ze onder de mensen zijn.

Mensen op weg helpen bij TIP Zuid

Op maandagochtend werk ik bij het Taal Informatie Punt (TIP) in Amsterdam Zuid (locatie de Pijp). Daar help ik mensen op weg bij het vinden van Taalcursussen of Inburgeringstrajecten.

Participatie Nieuw West

In stadsdeel Nieuw West help ik mensen met Participatie in de samenleving. Dat is een opdracht vanuit Startpunt Nieuw West. We helpen mensen vanuit verschillende achtergronden en niveaus met het verbeteren van taal en digitale vaardigheden. Denk aan online zaken regelen, CV updaten en gebruik van social media.Akros Taal & Participatie

Ik voel mij een rijk mens

Ik heb een prachtig pakket aan taken bij T&P. Bij alles gaat het heel concreet om mensen helpen. Het verrijkt mijn eigen leven om zo met mensen – met elk hun eigen verhaal – te werken. Alle ervaringen uit mijn leven komen samen: kennis van buitenlandse culturen, didactische vaardigheden, mensenkennis en vooral ook zelfkennis. Ik zit hier helemaal op mijn plek en voel mij een rijk mens!

Meer weten over Taal & Participatie?

Wil je meer weten over de activiteiten van Taal & Participatie? Kijk dan op onze website www.akros-amsterdam.nl/informatie-en-contact/. In gesprek? Neem contact op met Jacqueline Weijer, Projectleider Taal & Participatie via 020 – 261 05 77 of j.weijer@akros-amsterdam.nl.